Onze missie

Stedenband Tilburg-Matagalpa

De Stichting Stedenband Tilburg-Matagalpa (STM) is een vrijwilligersorganisatie in Tilburg die al sinds 1984 intensieve contacten onderhoudt met organisaties in zusterstad Matagalpa in Nicaragua (Midden-Amerika). Onze stichting faciliteert projecten in Matagalpa zoals: beter onderwijs, microkrediet voor vrouwen, social tourism en steun voor kleine koffieboeren (verderop ietwat meer info over onze projecten). Daarbij organiseren wij events en informatieve en fondswervende activiteiten.

Wij willen een eerlijke, rechtvaardige en duurzame ontwikkeling voor de mensen in Tilburg en in Matagalpa, Nicaragua (Midden-Amerika), daarom zijn wij ook een actieve partner in het Netwerk Tilburg4GlobalGoals. Dit is in het kort wat meer over onze organisatie. Wil je uitgebreidere info over onze projecten, op welke gebieden we actief zijn, hoe we te werk gaan en wat de resultaten zijn, zie dan onze website https://www.tilburg-matagalpa.nl

Steun voor kleine koffieboeren

Onze koffie komt van de Matagalpese coöperatie UCA San Ramón. Deze coöperatie exporteert biologische fairtrade koffie van hoge kwaliteit, geproduceerd door kleine koffieboeren (m/v) die werken onder eerlijke en duurzame omstandigheden. Wij (de Stedenband) financieren projecten bij de coöperatie. Tevens geven wij advies en trainen hun koffieboeren m/v om de teelt, de productie en de verwerking van de koffie te verbeteren en om de gemeenschap te versterken.

Met krediet kunnen kleine producenten hun plantage beter onderhouden en ook vernieuwen. Omdat zij de lening in de loop van de tijd terug kunnen betalen, blijft het geld beschikbaar voor andere leden.

Onderwijs

Wij willen dat alle kinderen naar school gaan en daarom draagt de Stedenband bij aan de versterking van het onderwijs in de regio Matagalpa, middels kennisuitwisseling, het aanbieden van lesmaterialen en met financiële ondersteuning. Daarnaast worden docenten bijgeschoold op het gebied van didactiek en pedagogiek, maar ook met betrekking tot de strijd tegen kinderarbeid, zodat deze kinderen ook naar school kunnen. Dit laatste speelt met name in de dorpen in de bergen van Matagalpa.

Microkrediet voor vrouwen

Via de Nicaraguaanse organisatie FUMDEC (Fundación Mujer y Desarrollo Económico Comunitario) ondersteunt de Stedenband het project ‘Microkrediet voor Vrouwen in Matagalpa.’ Vrouwen kunnen zich daar aanmelden. Zij krijgen een training en begeleiding en komen, als zij dit goed doorlopen hebben, in aanmerking voor een kleine lening. Met deze lening krijgen de vrouwen de kans om hun bestaan vorm te geven en op kleine schaal een bedrijfje op te zetten of uit te breiden.

Social tourism

Via personen en organisaties in de stad Matagalpa, kun je deze stad en haar omgeving op een unieke manier leren kennen, door een groepsreis of een reis op maat.
Wat dacht je van een bezoek aan een school in een arme wijk, een excursie naar lokale koffieboeren in het prachtige berggebied of een ontmoeting met vrouwen, die dankzij een microkrediet hun gezin een toekomstperspectief geven? Als je via de Stedenband naar Nicaragua gaat, compenseren we je vliegreis met een bijdrage aan een lokaal milieuproject. En met je reis steun je natuurlijk ons werk en dat van onze partnerorganisaties.