FAQ

Is Café Matagalpa fairtrade?
Ja, de koffie wordt geleverd door een coöperatie die fairtrade gecertificeerd is (FLO).

Waarom staat er geen fairtrade keurmerk op de verpakking?
Om een fairtrade keurmerk te mogen gebruiken, moet de hele organisatie en bedrijfsvoering van de Stedenband fairtrade zijn en je moet er ook voor betalen. Op dit moment is dat voor ons niet haalbaar.

Is Café Matagalpa biologisch?
Ja, de koffie wordt geleverd door een coöperatie die ecologisch gecertificeerd is.

Waarom staat er geen biologisch keurmerk op de verpakking?
Om een biologisch keurmerk te mogen gebruiken, moet de hele organisatie en bedrijfsvoering van de Stedenband biologisch zijn en je moet er ook voor betalen. Op dit moment is dat voor ons niet haalbaar.

Wat betekent het direct trade logo?
Direct trade wil zeggen dat wij direct contact hebben met de koffieboeren en met hen samenwerken. Dit logo is niet beschermd, maar geeft wel goed weer wat wij beogen.

Wat voor soort koffie is Café Matagalpa?
De koffie is 100% arabica. Arabica is de beste koffiesoort en groeit in de bergen van Matagalpa met name ‘in de schaduw’, dat wil zeggen dat de verbouw van de koffie onderdeel is van het ecosysteem.

Wie produceren Café Matagalpa?
Onze koffie komt van kleine koffieboeren, lid van coöperaties in de regio Matagalpa, Nicaragua. Een aantal van deze boeren kennen wij en bezoeken wij tijdens werkbezoeken. Tevens ondersteunen wij de coöperaties met kredieten (eenmalig) en geld voor scholing en trainingen. De coöperaties hebben speciale ledenprogramma’s gericht op gender, jongeren, onderwijs, toerisme en milieu/klimaat.

Hoe komt de koffie in Tilburg?
Wij hebben de koffie besteld bij Top of the Crop, die deze heeft ingekocht bij de coöperatie.

Waar wordt Café Matagalpa gebrand?
De koffie wordt gebrand, een deel wordt gemalen, en verpakt door Beans Coffee. Beans Coffee is op weg naar een CO2-neutrale bedrijfsvoering en zorgt dat de jute koffiezakken worden hergebruikt.

Is de verpakking duurzaam?
Ja, de verpakking is aluminiumvrij en kan worden ingeleverd bij het plastic afval (PMD). Natuurlijk kan het altijd beter. We willen daarom kijken of we later ook met refills kunnen gaan werken, bijvoorbeeld door hervulbare blikken te gaan gebruiken. Heb je een ander/beter idee? Laat het ons weten!

Hebben jullie ook cups of pads?
Nee, dit is voor ons (nog) niet haalbaar.

Verkopen jullie ook decaf koffie?
Nee, dit is voor ons (nog) niet haalbaar.

Kan ik ook kiezen voor een andere roast?
We hebben twee roasts: een medium roast en een dark roast. Die laatste is iets pittiger, maar de brander zorgt ervoor dat dit niet ten koste gaat van de smaak.

Hoe lang is Café Matagalpa houdbaar?
Zie de datum op de verpakking. Als de datum verstreken is, bederft de koffie niet, maar smaakt deze voor de fijnproever minder goed. Bonen houden het aroma langer vast.

Hoe bewaar ik de koffie het beste?
Het beste is om de koffie in de originele verpakking te laten, in een luchtdichte pot of blik (koel, donker en droog). Bonen (waarvan je steeds een deel maalt) houden het aroma langer vast.

Hoe is de prijs van Café Matagalpa bepaald?
De prijs is bepaald op basis van de drie belangrijkste kenmerken van de koffie: arabica, fairtrade en biologisch. Daarnaast is gekeken wat andere aanbieders voor vergelijkbare koffie vragen.

Wat krijgen de koffieboeren betaald?
De koffieboeren hebben van Top of the Crop de prijs gekregen die geldt voor fairtrade en biologische arabica koffie. Deze ligt hoger dan de prijs voor ‘reguliere’ koffie en zorgt voor een hoger inkomen voor de koffieboeren en hun gezinnen.

Hoe wordt mijn koffie bezorgd?
Onze vrijwillige bezorgers komen in Tilburg e.o. op de fiets. Dit is een gratis service. Als we de koffie versturen, gebruiken we een pakketdienst en rekenen we portokosten.

Wat doen jullie met de winst?
Café Matagalpa is een sociale onderneming van de Stedenband Tilburg-Matagalpa. Met de winst zorgen wij ervoor dat de Stedenband kan blijven werken en projecten in Matagalpa kan blijven steunen. Daarnaast gaat 25% van de winst gaat terug naar projecten tbv kleine koffieboeren in Matagalpa.

Wat is de Stedenband?
De Stedenband is een stichting die projecten voor kansarme groepen mensen ondersteunt in Matagalpa (Nicaragua) en hierover voorlichting geeft in Tilburg. Ook vinden (culturele en kennis-) uitwisselingen plaats. Zie voor meer info www.tilburg-matagalpa.nl of volg ons op twitter, facebook of instagram.
Ongeveer 50 vrijwilligers zijn actief voor de Stedenband. Zij worden ondersteund door een part-time coördinator. De gemeente Tilburg verleent subsidie aan de Stedenband.