Koffie drinken om hartproblemen te voorkomen

De meeste mensen beginnen hun ochtend met een goed bak koffie. Door de dag heen worden er nog meer bakjes geconsumeerd. Dit om wakker te blijven, omdat het gewoonweg lekker smaakt en het concentratieniveau te verhogen. Bekend is, dat er in koffie cafeïne aanwezig is. Cafeïne heeft verschillende effecten op het lichaam, maar is het mogelijk door koffie te drinken hartproblemen te voorkomen?

 

Onderzoek naar de invloed van koffie

Er is al veelvuldig onderzoek gedaan naar de werking van koffie op de fysieke gesteldheid van mensen. Deze onderzoeken geven verschillende resultaten. Het ene onderzoek beweert dat koffie de kans op hart- en vaatproblemen verhoogt, terwijl de andere studie juist bewijst dat koffie een risico verlagend effect heeft op het krijgen van hart- en vaatziekte.
De European Society of Cardiology besloot om een grootschalig onderzoek uit te voeren om concreet de vraag te kunnen beantwoorden: Kan koffie het risico op hartproblematiek verlagen?

 

Het effect van koffie op hart- en vaten

Voor het onderzoek waren er 468.629 proefpersonen uit het Verenigd Koninkrijk geselecteerd. Allen hadden geen hart- en vaatziekten. Vervolgens werden de proefpersonen in drie groepen opgedeeld:
  • Niet dagelijks koffie consumeren (22,1% van de deelnemers)
  • 0,5 tot 3 koppen koffie per dag consumeren (58,4%)
  • Meer dan 3 koppen per dag consumeren (19,5% van de deelnemers).
Na grondig onderzoek bleek dat de proefpersonen die een half tot drie kopjes koffie per dag drinken maar liefst 17% minder kans lopen op het krijgen van hart- en vaatziekte. Daarbij hadden de proefpersonen door het drinken van koffie zelfs 21% minder kans op het krijgen van een beroerte ten opzichte van de groep die geen koffie dronk.

 

Waarom juist koffie?

Uit het onderzoek is niet gebleken waarom koffie nu precies deze invloed heeft op de fysieke gesteldheid. Er wordt gespeculeerd dat de ontstekingsremmende werking van koffie de reden is voor het verlagen van risico op hart- en vaatproblemen. Koffie heeft dus geen negatieve werking op de bloeddruk. In de eerste instantie kan het drinken van koffie wel voor een verhoogde bloeddruk zorgen, maar dit alleen bij mensen die voor het eerst koffie drinken.
Ervaren-koffiedrinkers hebben juist over het algemeen een lagere bloeddruk. Naast het bloeddruk verlagende eigenschap is eerder ook aangetoond dat koffie positieve gezondheidseffecten kan hebben op het gebied van overgewicht, suikerziekte, dementie en de ziekte van Parkinson.

 

 

Moet ik nu koffie drinken voor mijn gezondheid?

Niet-koffiedrinkers hoeven nu niet perse koffie te gaan drinken om hun risico op hart- en vaatziekte te verminderen. Door een gezonde levensstijl aan te houden met voldoende beweging en gezond eten, kan men al het risico op verschillende gezondheidsproblemen verlagen.
Belangrijk is vooral om bij vage klachten die kunnen duiden op hart en vaatziekte, concreet actie te ondernemen. Zo kan men bij indicatie periodiek een volledig vergoed hart- en vaatonderzoek uit laten voeren om preventief te kunnen handelen.