Hoe kun je het beste koffie bewaren?

Wist jij dat het heel belangrijk is om koffie op de juiste manier te bewaren? De smaak van koffie is erg gevoelig voor externe invloeden, zoals licht, lucht, vocht en warmte. Zelfs geuren van buitenaf kunnen de smaak van jouw koffie beïnvloeden. Als je de smaak wilt behouden, dan is het zaak om de koffie goed te bewaren. Gelukkig is het is niet moeilijk om op de juiste manier koffie te bewaren en levert het je qua smaak veel op. In dit artikel leggen we je per type koffie uit hoe je dit het beste kunt bewaren.

Koffiebonen bewaren

Koffiebonen zijn relatief makkelijk te bewaren. De buitenkant werkt als een soort bescherming voor de aroma’s die in de koffieboon zitten. Hierdoor is een ongemalen koffieboon beter beschermd tegen smaakinvloeden. Toch is het ook bij bonen belangrijk om ze op de juiste manier te bewaren. Zo haal je zo lang mogelijk een lekkere smaak uit jouw koffie.

De meningen over het bewaren van koffiebonen lopen enigszins uiteen. Er zijn mensen die zweren bij het bewaren van koffiebonen in de vriezer. Voor deze methode zijn ook zeker een aantal voordelen te benoemen, ten opzichte van het bewaren van koffie buiten de vriezer. Een vriezer is namelijk zowel koel als donker. Het risico, aan de andere kant, is dat er een grotere kans is dat er vocht in de bonen trekt. Het opnieuw in- en uitvriezen van koffiebonen kan voor vocht zorgen tussen je bonen. Als je koffiebonen in de vriezer bewaart, moet je er goed op letten hoeveel je er per keer uit haalt. Om die reden vinden veel mensen het fijner om bonen in een luchtdichte pot te bewaren. Als deze pot op een donkere plaats staat

Ben jij al op de hoogte van de vele producten die je met de Douwe Egberts waardepunten kunt kopen? Dan weet je vast ook dat je kunt sparen voor een echt koffieblik. Dit mooie koffieblik is ideaal om je (gemalen) koffiebonen luchtdicht en donker te bewaren.

Filterkoffie of koffiepads bewaren

Doordat filterkoffie al gemalen is, verliest het sneller zijn smaak dan koffiebonen. Ditzelfde geldt voor koffiepads. Koffiepads bevatten namelijk ook gemalen koffie, in een speciaal ontworpen filter, de pad. Het eerste advies voor het bewaren van gemalen koffie is dan ook: maak nooit een nieuwe verpakking open voordat de oude verpakking leeg is. De verpakkingen zijn zo ontworpen dat de koffie zo lang mogelijk zijn smaak behoudt. Verder blijft het voor filterkoffie en koffiepads belangrijk om de koffie te bewaren op een koele en donkere plek, met zo min mogelijk zuurstof en buiten de geur van ander etenswaar.

Tip: heb je een doorzichtige pot waar je koffie luchtdicht in kunt bewaren? Laat de koffie dan in de verpakking zodra je het in de koffiepot bewaart. Zo hou je ook de invloed van licht beperkt.

Koffiecapsules bewaren

Tenslotte, het bewaaradvies voor koffiecapsules. Koffiecapsules zijn in vergelijking het makkelijkst te bewaren. Het grote voordeel aan koffiecapsules is dat de capsule de koffie beschermt tegen invloeden van vocht, licht of zuurstof. Hierdoor is de kans een heel stuk kleiner dat je koffie op den duur niet meer lekker smaakt. Zolang je de koffie op een koele plek bewaart, zit je met koffiecapsules over het algemeen goed.